Ydinhenkilö: Turku–Bryssel–Helsinki
Kaisu Karvala hurahti 1990-luvun alkuvuosina uuteen teknologiaan. TeliaSonerassa hän oli tekemässä uutta ensimmäisten joukossa, kuten myös jakamassa mobiili- ja verkkotietämystään EU-päättäjille. Nyt hän toimii Rovion lobbarina.
Se oli ihan selvää: maailmalle! Kouluaikana olin vaihto-oppilaana Ranskassa. Opiskeluaikana aina töissä kaupassa. Meitä oli joukko Esko Antolan Eurooppa-opin saaneita, jotka löysimme itsemme Brysselistä. Olin siellä 17 vuotta. On ollut kiinnostavaa oppia navigoimaan 28 erilaisen maan, kulttuurin ja arvomaailman joukossa.
Nuorelle valtiotieteilijälle oli kova paikka yrittää ymmärtää kaikkea. Oli hienoa, että saatoin aloittaa parlamenttiavustajana. Ensimmäiset työtehtäväni liittyivät telemarkkinoiden avaamiseen.
En voisi kuvitella ottavani vastaan mitä tahansa lobbaustehtävää. Teen lobbaamista, koska rakastan uuden teknologian toimialaani. Kompetenssini tulee monivuotisesta kokemuksestani, verkostoistani ja osaamisestani. Toimin muun muassa kuusi vuotta mobiiliteknologiaa edistävän järjestön, GSMA:n puheenjohtajana.
Lobbari on ennen muuta asiantuntija. Esitämme, miten asiat voitaisiin tehdä. Lobbaaminen ei auta enää silloin, kun asiat ovat jo valmiiksi pureskeltuja. Pitää toimia aikaisemmin. Myös yrityksissä on valmistauduttava ajoissa lainsäädännön muuttumiseen ja muokattava liiketoimintaa sen mukaisesti.
Brysselissä pitää olla sisämarkkinoiden vuoksi. Siellä pitää olla myös rahan vuoksi. EU jakaa muun muassa digitaalisille kehityshankkeille varoja, joilla kilpailukykyä ja kasvua tuetaan. Myös Rovio on näissä mukana.
Tapaan säännöllisesti Suomen EU-edustuston virkamiehiä. Minun on annettava ammattilaisvastinetta, jotta aikaa löytyy, ja että voin kertoa miten asiat voitaisiin tehdä tai miten ne vaikuttavat omaan toimialaani. Testaamme asioita puolin ja toisin.
Haluamme myös nostaa valmistelutasoa. Kun puhumme tietosuojasta, käytämme parhaita asiantuntijoita. Kun koodauksesta, otamme parhaat koodarimme kehiin. Emme myy mitään, mutta kerromme miten jonkun asian voi parhaiten tehdä.
EU-parlamentin valiokuntakuulemiset ovat avoimia. Niistä saa tietoa. Siksikin pitää olla paikan päällä. Verkossa on toki valtavasti tietoa. Vain aikamoinen fakiiri löytää sieltä kaiken tarvittavan. Kokonaisuuden ymmärtäminen ei ole ihan helppoa.
Myös ylätason keskustelut ovat tärkeitä. Rovion hallituksen puheenjohtaja tapasi komission varapuheenjohtaja Neelie Kroesin, joka vastaa digitaalisista sisällöistä ja palveluista. Näin lähti start up -yritysten tukemista koskeva aloite liikkeelle.
Kyse on viisumikäytäntöjen helpottamisesta, erilaisista työelämän joustoista, joilla etsitään juuri start up -yrityksille sopivia instrumentteja osaajien saamiseksi. 250 000 saksalaista insinööriä työskentelee nyt Kalifornian piilaaksossa. Heidän pitäisi olla Euroopassa
EU:ta tarvitaan yhteisten pelisääntöjen vuoksi. Rovion kannalta tärkeitä ovat esimerkiksi sähköisen kaupan direktiivi, meillähän kaikki on sähköistä, tai tiedonsiirtoon liittyvät tekijät. Roviolla on kaksi miljardia pelaajaa ja siksi paljon dataa. Telealan operaattoreilla puolestaan on omat haasteensa. Niiden pitää vastata verkoista ja investoida niihin, mutta kukaan ei oikein maksa niistä.
Lobbarina voin avata myös ekosysteemiä, jota tarvitaan uusille innovaatioille, ja siihen, että ne myös toimivat.