Demokratia murenee hiljaisuudessa – Autoritaarisen populismin nousu
Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen varoittaa, että populististen liikkeiden vaikutusvalta kasvaa samalla kun yhteiskunnan keskeiset instituutiot menettävät arvovaltaansa.
— Vaikka meillä on kaikki työkalut ratkaista ongelmia köyhyydestä
ilmastonmuutokseen, yhteiskunnan poliittisen toimintakyvyn menetys tekee ratkaisujen löytämisestä mahdotonta.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok./EPP) mukaan autoritaarisen populismin nousu on lisääntynyt, mikä on hidastanut kehitystä tärkeissä asioissa, kuten ilmastonmuutos ja ihmisoikeuskysymykset.
Instituutioiden arvovallan murentaminen
Pietikäinen kuvaa, kuinka autoritaariset populistiset liikkeet kyseenalaistavat järjestelmällisesti yhteiskunnan keskeisiä instituutioita. Prosessi alkaa kansalaisjärjestöjen leimaamisesta ”vihervassareiksi”, jonka jälkeen sama leima lyödään myös mediaan ja tutkijoihin.
— No sitten myös oikeuslaitos kyseenalaistetaan ja nyt viimeisimpänä kirkko, tiedäthän varmaan – tämä vanha kommunismin pesäke Suomessa, Pietikäinen ivailee.
Hän korostaa, miten prosessi etenee vaiheittain: ensin kaikki mielipiteet esitetään samanarvoisina sananvapauden nimissä, mutta lopulta kritiikki populistista agendaa kohtaan pyritään vaientamaan.
— Me katsomme tätä kaikkea liian hiljaa vierestä ja täten annetaan ilmiön legitimoitua. Asioista, jotka ovat olleet ennen itsestään selviä, tulee relatiivisia. Kuten ihmisoikeudet.
Sosiaalinen media populismin työkaluna
Pietikäisen mielestä sosiaalisen median rooli populistisen retoriikan levittäjänä on merkittävä. Euroopan Unioni on pyrkinyt puuttumaan ongelmaan
Digipalvelusäädöksellä (Digital Service Act), jonka tarkoitus on tuoda läpinäkyvyyttä algoritmeille ja estää disinformaation leviämistä. Tämä säädös on saanut myös Suomessa kritiikkiä sananvapauden kaventamisesta. Pietikäinen muistuttaa kuitenkin, että sananvapaudella on aina ollut rajansa – esimerkiksi väkivaltaan yllyttäminen on kiellettyä.
Kun aiemmin taisteltiin asioiden parantamiseksi, nyt kamppaillaan lähinnä siitä, etteivät ilmastoasiat, ihmisoikeudet ja konfliktit kehity entistä huonompaan suuntaan.
Merkittävänä haasteena onkin suurten teknologiayritysten valta ja algoritmien läpinäkymättömyys. Esimerkiksi Elon Muskin julkinen tuki Saksan oikeistopopulistiselle AfD-puolueelle herättää kysymyksiä sosiaalisen median alustojen roolista demokratiassa. Teknologiajättien toimitusjohtajat ovat ryhmittyneet
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin taakse ja keskustelussa on mahdolliset tullimaksut EU:lle, joilla painostettaisiin EU:ta keventämään teknologiayrityksiin kohdistuvaa sääntelyä.
Taistelu demokratian tulevaisuudesta
Pietikäinen näkee, että Euroopan parlamentissa autoritaarista populismia edustavat tahot ovat olleet tyytyväisiä ja iloisia viime aikojen kehitykseen.
— Heidän puheistaan on tullut yhä enemmän valtavirtaa ja myös poliittisesti on tehty huomattavaa edistystä. Ei olla enää siinä pisteessä, että minunkin ääneni pitää kuulua vaan siinä, että vain minun ääneni pitää kuulua.
Toisella puolen Pietikäinen näkee edelleen tahtoa muutokseen, mutta asetelma on muuttunut merkittävästi. Kun aiemmin taisteltiin asioiden parantamiseksi, nyt kamppaillaan lähinnä siitä, etteivät ilmastoasiat, ihmisoikeudet ja konfliktit kehity entistä huonompaan suuntaan.
— Mieti miten tyynesti nykyään suhtaudumme Trumpin ilmastopolitiikkaan, tai siihen, että EU ottaa takaisin ilmastopoliittisia tavoitteitaan.
Oikeisto-populistiset puolueet olivat viime vuoden EU-vaalien isoimmat voittajat. Pietikäinen jäi itse EU-vaaleissa varasijalle, mutta nousi takaisin parlamenttiin Henna Virkkusen aloitettua komissaarina. Kokoomuksen hallituspolitiikka ja yhteistyö Perussuomalaisten kanssa on saanut monet äänestäjät viestimään Pietikäiselle, etteivät he voineet enää antaa tukeaan hänelle vaaleissa. Pietikäinen sanoo ymmärtävänsä tämän arvoristiriidan, mutta huomauttaa tämän johtavan siihen, että Kokoomukseen valitaan yhä enemmän henkilöitä, joita hänen mielestään ei pitäisi.
— Jos me haluamme sivistyneen yhteiskunnan, kyllä meillä pitää olla sivistysporvarit. Me olemme muurinvartijat oikeistopopulismille. Jos rosvojoukko valtaa kotisi, et heti ensimmäisenä lähde karkuun vaan yrität saada heidät pois.