Rauhanliike – ketä kiinnostaa?

Laura Lodenius

Konflikteissa kuolee koko ajan ihmisiä: itäisissä osissa Ukrainaa, Syyriassa, Jemenissä, Etelä-Sudanissa. Nälänhätä uhkaa koko eteläistä Afrikkaa. YK:n ruokaohjelma tarvitsee välittömästi 200 miljoonaa dollaria kuivuudesta kärsivien auttamiseksi. Samaan aikaan YK:n jäsenmaat käyttävät rahaa surutta asevarusteluun, ”ruokimme” aseilla, ”autamme” pommeilla.

Me kysymme: rauhanliike ­– ketä kiinnostaa? Jos tuntuu, että rauhanliikkeen aika meni jo, mahtaisiko kyse olla 80-luvulla euro-ohjusmielenosoitukset kokeneiden ikäkriisistä? Perhe, kesämökin sisustus ja oma sisäinen kasvu kiinnostavat rauhantyötä enemmän. Kuitenkin juuri he ovat tänä päivänä vaikuttajina niin politiikassa, liike-elämässä kuin mediassakin. Voi olla, että vastuu ahdistaa.

Uutiskuvat Syyrian lapsista tai sariinikaasun uhreista kauhistuttavat ja herättävät empatiaa paatuneimmassakin. Mutta kun tunne pitäisi yhdistää poliittiseen toimintaan ja rakenteellisiin valintoihin sotaa ja varustelua vastaan, tehtävä tuntuu liian vaativalta.

Populistit, perussuomalaiset ja Rajat kiinni -liike antavat kunnon ihmisille sopivan yhteisen päivittelyn aiheen. Samalla toiset kunnon ihmiset, mukavat poliittiset päätöksentekijämme, saavat rauhassa käyttää verorahojamme militarisointiin.

Rauhanliikkeen työn, tavoitteiden ja sen tekijöiden marginalisointi ja vähättely osuvat samaan aikaan, kun Suomi haluaa tehdä suurimmat aseinvestointinsa vuosikymmeniin. Suomi on myös viimeiset kymmenen vuotta tasaisesti lisännyt asevientiään. Asetuotanto on tullut yhä riippuvaisemmaksi siitä, että yritykset saavat hallituksen luvalla viedä aseita niille, jotka aseita haluavat – ja niitä käyttävät.

Suomi edistää rauhanvälittämistä yhdessä ”rauhanystävä” Turkin kanssa maailmalla, mutta ei halua ottaa kantaa ydinaseet kieltävän sopimuksen puolesta. Ydinasemaat eivät halua neuvotella kiellosta. Sen sijaan ne tekevät parhaillaan miljardien lisäinvestointeja ydinaseiden modernisoimiseksi. Laukaisunapin käytöstä päättävät sellaiset maailmanjohtajat kuin Trump ja Putin.

Suomalaisen rauhanliikkeen työsarka on pääosin Suomessa. Vaikutamme Suomessa ja suomalaisiin. Toimimme toki yhteistyössä kansainvälisen rauhanliikkeen ja globaalin kansalaisyhteiskunnan kanssa. Työtä riittää kaikille, eri ikäisille ja eri tavoin tehtynä. Rauhanliikkeen pitäisi kiinnostaa. Tiedoksi vaan, kyllä kiinnostaa ja mukaan saa tulla!

Kirjoittaja on Rauhanliiton toiminnanjohtaja.