Suomalaisen sarjakuvasankarin merkilliset vaiheet

Juhani Tolvanen

Janne Ankkanen taistelussa sortovaltaa vastaan Suomen Kuvalehden numerossa 45/1917

Janne Ankkanen oli anarkistinen omaneduntavoittelija ja ensimmäinen täysverinen suomalainen sarjakuvasankari, joka eli lyhyen, mutta kiihkeän elämän.

Lokakuussa 1917 Pekka Puupään isä Ola ”Fogeli” Fogelberg (1894–1952) sekä Kiljusen herrasväen luoja Jalmari Finne (1874–1938) loivat Suomen Kuvalehteen sarjakuvan, joka ilmestyi vain yksitoista kertaa, mutta jonka vaikutus tuntuu yhä. Janne Ankkasen merkilliset vaiheet nykyajan ristiaallokossa – kuten sarjan virallinen nimi kuului – oli sarjakuva, joka satirisoi Suomen tuonaikaista elämää terävästi ja todella reaaliaikaisesti.

Sarjakuvan sivallukset osuivat jakautuneen kansakunnan joka puolelle, vaikka kritiikin terävin kärki kohdistui ennen muuta ”epäjärjestystä” eli vasemmistoa vastaan, missä näkyy selvästi Finnen porvarillinen maailmankatsomus. Ehti Janne tosin arvostella myös oikeiston monarkiapyrkimyksiä.

Kansalaissodan sytyttyä Suomen Kuvalehti kuitenkin lakkasi ilmestymästä ja samoin kävi Janne Ankkasen. Viimeisessä sarjakuvassa Janne vetää pohjoiseen kiemuraisen ratalinjan ja toteaa: ”Kai se kelpaa, jos hankimme sille ulkovaltojen tunnustuksen.”

Sodan päätyttyä Fogeli ja Finne tekivät vielä Otavalle 12-sivuisen lastenkirjan Janne Ankkanen sotajalalla, ja vuonna 1943 Janne palasi hetkeksi Kansan Kuvalehteen, nyt kuitenkin Fogelin yksin tekemänä. Finneä ja ehkä myös Jannea on kuitenkin kiittäminen Fogelin vuonna 1925 luoman Pekka Puupään nimestä: tarinan mukaan hän oli joko sanonut Fogelille erään henkilön olevan ”oikea idiootti, oikea Pekka Puupää”, tai sitten hän oli kutsunut tekijöiden yhteistä luomusta ”sellaiseksi Pekka Puupääksi”.

Fogelin vuonna 1943 piirtämä kuva, jossa Janne kohtaa nuoremman sarjakuvakollegansa Aku Ankan.

Ennen Janne Ankkasta suomalainen sarjakuva oli ollut piirrostasoltaan vaatimatonta ja sisällöltään hyvin kilttiä. Fogelin piirtämä Janne toi tähän muutoksen, ja huippupiirtäjä toisensa jälkeen uskaltautui vähitellen myös pilapiirroksista sarjakuvaan. Vuosikymmen ennen Janne Ankkasta ja vuosikymmen sen jälkeen olivat nimittäin suomalaisen pilalehdistön kulta-aikaa kymmenine oikeistolaisine ja vasemmistolaisine pilalehtineen, vaikka sisällissota toikin parin vuoden tauon vasemmistolehtien ilmestymiseen.

Jannen hahmossa on samaa räyhähenkeä ja rakastettavuutta kuin 17 vuotta myöhemmin syntyneessä Walt Disneyn Aku Ankassakin. Jos Aku Ankka olisi syntynyt internetaikana, niin Disneyn niskaan olisi helppo kaataa plagiointisyytöksiä.

Janne Ankkanen oli ensimmäinen täysverinen suomalainen sarjakuvasankari. Mikä tärkeintä, hänen seikkailunsa olivat (ja ovat) harvinainen näyte suomalaisesta sarjakuvasatiirista, joka on yhä sata vuotta myöhemmin lapsenkengissään, vaikka suomalainen sarjakuva muuten voi paremmin kuin koskaan.