Älä ruoki populistia

Abdirahim ”Husu” Hussein

Elämme ajassa, jossa tehdään ja on tehtävä suuria poliittisia ratkaisuja. Kansalaiskeskustelu päätöksiä rakennettaessa on olennainen osa demokratiaa, mutta se hämärtyy ja katoaa kaaokseen, kun huomion vievät populistit.

Monimutkaisten asioiden kansankielistäminen ja ymmärrettäväksi tekeminen on tärkeää, jotta jokainen pääsisi osaksi keskustelua. Tahallinen vääristely, liioittelu, vihalla ratsastaminen ja faktojen tietoinen unohtaminen taas on tuhoisaa niin keskustelulle kuin koko yhteiskunnalle. Yhdysvalloissa Trumpin tietoisesti luoman populistisen ilmapiirin karmeat seuraukset ovat jo nähtävissä lisääntyneenä väkivaltana ja terrorismina. Sitä ei tule ruokkia.

Ryhmä kansalaistoimijoita suunnitteli ja toteutti lokakuussa Älä ruoki populistia -kampanjan. Sen tarkoituksena on kääntää mediahuomio pois populistisesta kikkailusta kohti asiapitoista keskustelua politiikan ydinkysymyksistä.

Kampanjan neuvot ovat erinomainen ohjenuora meille kaikille, etenkin nyt vaalien lähestyessä ja siten tunteita herättävän älämölön lisääntyessä: Kerro valtamedialle, mitä mieltä olet populistin ruokkimisesta parhaaseen katseluaikaan, lööpeissä ja etusivuilla. Sulje televisio, kun ruokinta on meneillään, sillä katsojalukuja seurataan tiukemmin kuin koskaan. Ohita populistien viestit somessa jakamatta – asioista, myös yhteiskuntamme vakavasta populismiongelmasta, voi keskustella populistia ruokkimatta.

Minä sitouduin näihin ohjeisiin, ja lupaan luoda, ylläpitää ja edistää asiallista, faktapohjaista keskustelua ydinasioista, suunnata kysymykseni alan asiantuntijoille ja huomioni toimijoihin, jotka edistävät yhteiskuntarauhaa. Jätän päivittäiset provosointiyritykset omaan arvoonsa ja sosiaalisessa mediassa toimiessani tägään tarvittaessa päivityksiini itse asiaa kuvaavat sanat, en provosoivaa populistia.

Kutsun kaikkia mukaan luomaan tervettä ja turvallista ilmapiiriä, keskustelemaan avoimesti ja asiallisesti kaikista itseä koskettavista ja kiinnostavista aiheista. Kunnioitetaan toisiamme ylläpitämällä toisiamme arvostavaa sävyä kaikissa ulostuloissamme, olivat ne kuinka tunteita herättäviä tahansa.

Kirjoittaja on SDP:n helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu.