Radikaalia huolenpitoa

Anna Heikkinen
Kaisla Ovaska

Kuva: Pekka Elomaa.

Kaisla Ovaska on tuore ylioppilas Helsingistä, joka liittyi valmistuttuaan Elokapinaan. Toiminta imaisi mukaansa saman tien – yllättävistä syistä.

Vielä alkusyksystä en tiennyt Elokapinasta mitään, kun kuulin sattumalta piakkoin järjestettävästä NVDA-koulutuksesta (Non-Violent Direct Action, väkivallaton suora toiminta). Kesti kuitenkin edeltävään iltaan asti, kunnes päätin, että haluan tehdä jotain merkityksellistä, ja ilmoittauduin mukaan viime hetkellä. Kuultuani, mistä Elokapinassa on kyse, huomasin, että se istui tosi hyvin omiin ajatuksiini ja arvomaailmaani. Olen aina pitänyt luontoa arvossa, mutta en välttämättä kovin tietoisesti. Koulutukset auttoivat hahmottamaan luonnon ja ihmiskunnan välistä suhdetta.

Kuitenkin se, mikä minut ensi istumalta veti mukaan, oli juuri väkivallattomuuden konsepti ja etenkin Elokapinan sisäinen huolenpito. Regeneratiivinen kulttuuri yllätti. Se, että mennään jaksaminen edellä. Tuntui, että kaikki huolehtivat kaikista, ja jokaisessa hetkessä oli mukana aito ryhmähenki ja kannustus. Vaikka tuloksien saavuttaminen on vaikeaa, yhteinen usko siihen, että yhdessä voimme vaikuttaa, auttaa jaksamaan.

Toinen tärkeä vetovoimatekijä oli kaikki se faktatieto, mitä sain kuulla mukaan liityttyäni. Jokaisella kerralla opin jotain uutta. Meillä nuorilla kouluyhteisössä tulee monesta tuutista niin paljon informaatiota, että siitä on pakkokin filtteröidä osa. Lisäksi ilmastonmuutoksesta puhutaan usein edelleen asiana, joka siintää kaukaisuudessa, ja informaatioähkyssä sen ohittaa helposti. Se, että se ei Suomessa näy konkreettisesti paljoakaan, vaikeuttaa myös tilanteen vakavuuden ja akuuttiuden ymmärtämistä.

Minulle meidän etuoikeutettu asemamme suomalaisina antaa lisää puhtia. On kannustavaa, että tämä meidän kapina keskittyy nimenomaan Suomeen, meidän hallitukseen, meidän yhteiskuntaan, ja että toisaalla taistellaan samalla tavalla yhteisen maailman puolesta. Se antaa voimaa, vahvistaa globaaliuden tunnetta ja auttaa ymmärtämään meidän vastuutamme koko maapallosta. Maailmanlaajuisesti Elokapina on saanut jo yllättävän paljon aikaan.

Kansalaistottelemattomuus on tarpeen. Vaikka luonnon puolesta on taisteltu jo ennen kuin minä olin syntynyt, asiat ovat edelleen menossa huonompaan suuntaan. Yksi painavimmista tekijöistä kansalaistottelemattomuuden aktioita perustellessa on se, että haluamme herätellä ihmisiä. Väkivallaton toiminta on myös helpompi ottaa vastaan. Ihmiset kuitenkin tulevat aina mieluummin toimimaan rauhanomaisesti.

NVDA:n on todettu olevan yksi toimivimmista vaikutuskeinoista, ja se herättää aidosti huomiota. Toiveena on, että ihmisten mieliin nousisi kysymyksiä meidän toimintamme auttamana. Emme me nyt huvikseen istu kadulla tai aiheuta häiriöitä! Elokapinalaisten kanssa keskustellessa on tullut esille, kuinka paljon mieluummin olisimmekin tekemässä jotain ihan muuta, ihan vain vaikka viettämässä aikaa perheen tai ystävien seurassa.

Elokapina on nimenomaan kansalaisten yhteisö ja se kasvaa koko ajan. Meillä on tietyt arvot ja periaatteet, joihin pitää sitoutua, mutta sen jälkeen olemme kovin erilaisia. Jäsenet kokevat, että saa olla omaa mieltä. Tämä oikeastaan auttaa Elokapinan uusiutumista: aina tarvitaan uusia ihmisiä ja uusia näkökulmia. Jatkuva kehitys onkin yksi arvoistamme.

Usein Elokapinasta näkyy vain tietynlainen puoli ulos: juuri ne, jotka istuvat tiellä ja kanootissa ja ties missä. Elokapina koostuu kuitenkin monesta eri osasta ja toiminnosta, jotka kaikki lomittuvat yhteen. Jokainen voi valita oman tapansa puolustaa yhteistä elämää. Eikä koskaan voi sanoa absoluuttisesti, ettei meillä olisi mitään mahdollisuutta vaikuttaa. Mahdollisuus on aina, vaikka olisikin vain yksittäinen henkilö. Jokainen ääni on kokonaiskuvassa yhtä tärkeä.