Nuori ukrainalainen nainen seisoo pakolaisleirillä matkatavarat kädessä.

Ukrainalaisten maastapako

Arja Alho

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvioi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käynnistänyt suurimman pakolaisuuden sitten toisen maailmansodan. Maan sisäisiä pakolaisia on jo yli kymmenen miljoonaa, yli kolme ja puoli miljoonaa on lähtenyt Ukrainasta. Puolassa on jo yli kaksi miljoonaa ukrainalaista. Osa on tullut maahan aiemmin, 2014 tapahtuneen Krimin valtauksen jälkeen. 

Rajoille on pystytetty hätäapumajoitusta. Teltoissa saa hiukan suojaa kylmältä, ruokaa ja juomaa. Osa pääsee jatkamaan matkaa ystävien, sukulaisten ja muiden apua tarjoavien avulla. Osa ei ole yhtä onnekkaitta ja he odottavat.

Ukrainalaisia pakolaisia

Medykan rajanylityksen jälkeen ukrainalainen perhe lataa puhelimiaan vapaaehtoisten käyttöön tarjoamassa teltassa. Medyka, Puola, 13. maaliskuuta. Kuva: Vincenzo Montefinese

EU:ssa on ollut vuodesta 2001 voimassa tilapäisen suojelun direktiivi mutta sitä ei ole käytetty vielä kertaakaan. Nyt EU:n sisäministerit ovat päättäneet maaliskuun alussa, että Ukrainasta tulevat pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen, työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. 

Oleskelulupa avaa oikeuden myös koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon. Päätös koskee Ukrainan kansalaisten lisäksi myös muiden maiden kansalaisia, jotka ovat asuneet Ukrainassa ja joutuvat sodan vuoksi jättämään Ukrainan.

Pakolaisvirta Ukrainasta naapurimaihin

Maat Pakolaisten määrä
Puola 2,113,554
Romania  543,308
Moldova 367,913
Unkari  317,863
Slovakia  253,592
Venäjä  252,376
Valko-Venäjä  4,308

Lähde: Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö