Potrettikuva kirjailija Matti Mörttisestä. Kalju ja sänkipartainen Mörttinen katsoo suoraan kameraan. Kuvan tausta on oranssin-kellertävä ja Mörttisellä on yllään tumma musta takki ja musta neule.

Suomalaisten aseiden kauppias

Renny Jokelin

Suomi teki helmikuun lopussa historiallisen päätöksen, kun maasta toimitettiin aseita sotaa käyvään maahan. Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan sai murtamaan periaatteen, jonka mukaan Suomesta ei viedä aseita konfliktialueille.

Suomalaisia aseita on toki päätynyt kriisipesäkkeisiin kiertokautta ennenkin ilman suomalaisten viranomaisten lupaa. Mutta myös ”luvan” kanssa, kun Suomen poliittinen ja puolustusvoimien johto kaikessa hiljaisuudessa hyväksyi asekauppoja.

Tällaisesta operaatiosta kertoo Matti Mörttisen erinomainen teos Shlomo Zabludowiczista, joka selvisi natsien keskitysleireiltä ja joka teki miljardiomaisuuden myymällä suomalaisia aseita ympäri maailmaa – myös sotaa käyviin maihin. Zabludowicz (1916-1994) oli Puolan juutalaisia, joiden kohtalo oli joutua Hitlerin rotuopin uhreiksi. Slomo Zabludowicz selvisi hämmästyttävällä tavalla hengissä ja päätyi Ruotsin kautta Tampereelle.

Kirjan kansi.

Kirjan kansi.

Hän tutustui suomalaisiin sotilashenkilöihin ja yritysjohtajiin, jonka seurauksena hän ryhtyi kaupittelemaan erityisesti Tampellan valmistamia sinkoja ja muita aseita ennen muuta Israeliin, mutta vähitellen muuallekin maailmaan. Suomella oli toisen maailmansodan peruja varastossa aseita, joita ei Pariisin rauhansopimuksen mukaan voinut Suomessa pitää. Zabludowicz osti ja myi näitä Suomen viranomaisten siunauksella.

Mörttinen on tehnyt uutteraa tutkivaa journalismia ja löytänyt Zabludowiczia koskevia asiakirjoja erityisesti Ruotsista, Suomesta ja keskisestä Euroopasta. Hämmästyttävää, että näin taustalla toimineesta ja mystisestä henkilöstä on säilynyt erittäin tarkkoja Ruotsin salaisen poliisin ja maahantuloviranomaisten dokumentteja. On myös kiinnostavaa, että näitä lähteitä ei ole aiemmin kaivettu esiin ja hyödynnetty.

Asiaa toki selviteltiin jo Zabludowiczin eläessä.Teimme Helsingin Sanomissa 1980-luvulla yhteistyötä mm. New York Timesin kanssa Tampellan asereittien selvittämiseksi, mutta itse Zabludowicz pysyi salaperäisenä hahmona.

Mörttisen teos nostaa esiin Zabludowiczin toimintaan keskeisesti osallistuneita suomalaisia yritysjohtajia ja muita kontakteja sekä erityisesti hänen suhteensa Israelin korkeimpaan johtoon.

Ihme, että Mörttisen teos ei noussut tieto-Finlandian ehdokasteosten joukkoon. Ehkä sitten seuraava Zabludowiczeista kertova kirja, jonka olettaisi olevan jo tamperelaisella Mörttisellä teon alla: Shlomon poika Chaim ”Poju” Zabludowicz peri isänsä miljardit, joita on sijoitettu maailman metropolien kiinteistöihin ja myös Pernajassa sijaitsevaan ”mökkiin” ja taidegalleriaan. Kuten myös Pojun syntymäkaupungin Tampereen kiekkoseuraan Tapparaan. Isänsä poika on pysytellyt sitkeästi poissa julkisuudesta ja saanut toisenlaisen mysteerikon maineen.

Matti Mörttinen
Slomo Zabludowicz.
Holokaustin kauhuista salaperäiseksi suomalaismiljardööriksi.
Into 2021. 246 sivua.