Stop the war. Aku Kervinen

Stop the War 

Aku Kervinen 

Mr Biden, näemme teidän viestittävän olevanne kyllästynyt Israelin politiikkaan. Sanotte tuhon ja tappamisen menneen Gazassa liian pitkälle. Mutta haluamme kertoa teille, etteivät kovat sanat ja tuomitseminen riitä tuomaan muutosta.

Ainoa tapa pysäyttää Netanjahu on kohdistaa häneen todellista painetta – ja lakata aseistamasta Israelia. Teillä on valta pysäyttää tämä sota huomenna. Käyttäkää sitä!” 

Kahden israelilaisen aseistakieltäytyjän, Sofia Orrin ja Tal Mitnickin toukokuussa Yhdysvaltain presidentille lähettämä avoin kirje on jotain muuta kuin mitä olemme tottuneet kuulemaan tiedotusvälineiden haastattelemilta Israelin kansalaisilta. Jonkin verran näkyvyyttä ovat saaneet muualla maailmalla toimivat sodanvastaiset juutalaisjärjestöt, kuten amerikkalainen Jewish Voice for Peace tai Suomeen hiljattain perustettu Nahlieli-ryhmä. Israelilaisia käsitellään kuitenkin mediassa usein maansa politiikkaa uskollisesti tukevana monoliittina.   

Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa Israelissa harva uskoo rauhaan (11.12.2023) näkökulmana on, kuinka vanhat rauhanaktivistit, feministit ja vasemmistolaiset vaativat nyt Israelissa kovia otteita ja hankkivat aseita. Viesti lukijalle tuntuu olevan, että nämäkin haihattelijat ovat nyt tulleet järkiinsä ja tajunneet, ettei miehitykselle ja murhaamiselle ole vaihtoehtoja.  

Toisenlaiseenkin näkökulmaan löytyisi aineistoa. Hiljattain perustettu AniSiravti (Minä kieltäydyn) -ryhmä kokoaa ja julkaisee sellaisten ihmisten tarinoita, jotka ovat kieltäytyneet pakollisesta reserviläispalveluksesta Israelin armeijassa nimenomaan protestina sodalle Gazassa. Ilmainen vinkki uusia näkökulmia etsiville isojen mediatalojen tutkiville toimittajille! 

 Samanaikaisesti uuden reservinkieltäytyjien liikkeen ohella myös asepalveluksesta alunperinkin kieltäytyvien nuorten liike jatkaa sinnikästä työtään militarismia vastaan. Joillekin uskonnollisille vähemmistöille on myönnetty vapautus maan sukupuolineutraalista yleisestä asevelvollisuudesta, mutta Sofia Orrin ja Tal Mitnickin kaltaiset ‘refusenikit’ kärsivät ketjutuomioita. Muutaman viikon mittaiset lyhyet vankeusrangaistukset seuraavat toistaan jopa useiden vuosien ajan.  

Kirjeessään presidentti Bidenille aseistakieltäytyjät korostavat, ettei sodassa ole voittajia eikä konfliktiin sotilaallista ratkaisua. Viesti voisi olla suunnattu koko kansanmurhaa sivusta seuraavalle kansainväliselle yhteisölle: 

“Juuri tällä hetkellä istumme sotilasvankilassa, koska jatkamme kieltäytymistämme tästä sodasta. Selleistämme seuraamme uutisia nähdäksemme, minkä puolen valitsette. Me olemme tulitauon puolella. Me olemme rauhan puolella.” 

Kirjoittaja on Aseistakieltäytyjäliiton järjestökoordinaattori.