Tähden valta 

Pasi Kostiainen 

Suomi 2024: on ajankohtaista laulaa natseista. Muu maailma 2024: ratkaiseeko Taylor Swift Yhdysvaltain presidentinvaalit?  

Ari Taskisen muistokonsertissa kuultiin huhtikuussa, miten musiikin voima kantaa vuosikymmenten takaa: Pelle Miljoona & 1980 kokoontui Helsingin Tavastian lavalle kunnioittamaan edesmennyttä bändikaveriaan. 

Pelle Miljoona sanoitti vuonna 1979 julkaistulle Pelko & viha -albumille kappaleen Natsit natsit. Nyt hän lauloi sitä vimmaisesti: 

Ihmiset oottaa johtajaa, 

joka vapautta vastustaa 

tää aika muistuttaa Saksan kolkytlukua 

Ihanteilleen uskollisena säilynyt ikipunkkari Pelle Miljoona tuntui kiteyttävän kolkosti jotain myös tästä ajasta. 

USA valmistautuu presidentinvaaleihin. Maailma pidättää hengitystään: valitaanko maan johtoon Donald Trump. Hän ilmoitti joulukuussa 2023 aikovansa olla ”diktaattori yhden päivän ajan”, jos palaa presidentiksi.  

Marraskuussa 2024 pidettävistä vaaleista istuvaa presidenttiä Joe Bideniä vastaan odotetaan tiukkaa. Pienetkin asiat saattavat ratkaista. Saati suuret: Trump-vastaiset toivovat, että maailman tämän hetken ehkäpä suosituin artisti Taylor Swift valitsee julkisesti puolensa ja asettuu tukemaan Bidenia. 

Swiftin vaikutusvalta on levinnyt yllättäviin suuntiin. Jopa hänen henkilökohtaiset valintansa kääntävät kassavirtoja: Swiftin alettua seurustella jenkkifutistähti Travis Kelcen kanssa, tämän Kansas City Chiefs -joukkueen fanituotemyynti kasvoi räjähdysmäisesti.  

Swiftin parhaillaan jatkuva kahden vuoden maailmankiertue on ensimmäinen, joka tuottaa yli miljardi euroa. Lähimpänä Suomea Eras -kiertue piipahti toukokuussa Tukholmassa, jossa 180 000 konserttilipun ostajan arvioidaan käyttäneen kaupungilla viikonlopun aikana yli 50 miljoonaa euroa – hotelli- ja ravintola-ala kiittävät. 

Koronan jälkeinen maailma janoaa viihdettä, ja sen seurauksena Taylor Swift on ”funflaation” kasvot. Hän on itsekin toki menestynyt myös taloudellisesti. Kun Swift valittiin amerikkalaismedia Timen Vuoden henkilöksi 2023, hänen kerrottiin olevan ensimmäinen naisartisti, joka on kasvattanut omaisuutensa miljarditasolle pelkästään musiikilla.  

Taylor Swiftin musiikkityyli on vaihdellut country-musiikista poppiin ja indierockiin.

Swift tavoittaa ihmisiä, joiden pelätään Yhdysvaltojen vaaleissa jättävän äänestämättä. Hän on 34-vuotias Nashvillessä syntynyt laulaja, jonka sanoitusten maailma on henkilökohtainen, mutta samastuttava. Aivan kuten Sanna Marinin voi sanoa uudistaneen suomalaisen valtapolitiikan ilmiasua ja tuoneen nahkatakin liituraitapuvun rinnalle, Swift ammentaa tyttöjen kulttuurista. Eras-konsertin kuvastona on Tuhkimoa, Mean Girls -teinielokuvaa sekä sanoituksissa hauraan ja tuntevan, mutta voimakkaan naisen näkökulma.  

Ja vaikka Swift on rikastunut, fanit kokevat saavansa tältä paljon. Eras-kiertueen konserteissa kuullaan yli 40 biisiä, joista jokaiseen on rakennettu runsas, teatraalinen esitys tanssijoineen ja mielikuvituksellisine lavasteineen.  

Swift on siis yleisölleen yhtä aikaa sekä samalla tasolla oleva tunteiden tulkki että saavuttamaton esikuva. Jos hän antaa sisarillisen neuvon vaalikäyttäytymiseen, se saattaa tuoda tasaisessa äänestyksessä Bidenille voiton.  

Jopa muuten niin leppymättömänä uhoajana tunnettu Trump tunnustaa tämän. Hän on asetellut sanojaan kuin ymmärtäen, että Swiftin vähättely voi karkottaa häneltä itseltään miljoonia äänestäjiä.  

Suomessa kevään yllättävimpiä levyjä on ollut Samae Koskisen Mä näin unta että kaikki meni hyvin. Uusista protestilauluista koostuvan Nyt on normaalia olla natsi -kappaleen voi kuulla ajankuvana, jatko-osana Pelle Miljoonan Natsit, natsit -biisille. 

 Koskinen on aikaisemmin kirjoittanut ja laulanut toisenlaisia, henkilökohtaisempia kappaleita. Nyt hän koki, että on uskallettava. 

Swift saattaa ajatella Yhdysvaltain osalta samoin. Vuonna 2019 hän ilmoitti katuneensa, ettei tukenut Hillary Clintonia 2016 vaaleissa ja kutsui Trumpia autokraatiksi, itsevaltiaaksi.