Ihmisiä mielenosoittamassa puistossa.
Mahmoud Khalilin juristi ei saanut päämieheensä yhteyttä 38 tuntiin. Ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä tuomari määräsi liittovaltion myöntämään pidätetylle aikaa lakitiiminsä kanssa. Kuva: Marko Vuorinen

Donald Trumpin hallinto kiristää otettaan – Tulevatko seuraavat sukupolvet muistamaan nimen Mahmoud Khalil?

Yhdysvaltojen nykyhallinto on aloittanut poliittisin perustein tehtävät maastakarkotukset.

Kirjoittaja Marko Vuorinen
Julkaistu 10.4.2025

Yhdysvaltojen 47. presidentti Donald J. Trump on poliitikko, jonka toimista tullaan mitä todennäköisimmin tekemään yhtä paljon historiantutkimusta kuin hänen edeltäjiensä toimista yhteensä. Vielä on kuitenkin epäselvää, mitkä hänen kahden valtakautensa tapahtumista historia tulee arvottamaan muita merkityksellisimmiksi.

Yksi presidentin toimeenpanemista teoista, jolla saattaa olla pysyvä paikka historiankirjoituksessa tapahtui New Yorkissa lauantai-iltana 8. maaliskuuta. Tuolloin pidätettiin karkottamistarkoituksessa poliittisia mielenosoituksia järjestänyt mies, jolla on oleskelulupa Yhdysvalloissa, joka on naimisissa Yhdysvaltain kansalaisen kanssa ja jota ei syytetä mistään rikoksesta.

Yhdysvaltojen liittovaltion maahanmuuttopoliisin ICE:n pidättämä syyrialaissyntyinen Mahmoud Khalil oli palaamassa illalliselta kotiinsa kahdeksannella kuulla raskaana olevan hammaslääkärivaimonsa kanssa, kun hänet pidätettiin ja lähetettiin odottamaan karkotusta Yhdysvaltain etelärannikolle Louisianaan.

Pidätetyn ensimmäinen oikeuskäsittely pidettiin arkitiistaina kello 12. New Yorkin oikeustalolle ja sen edustan Foley Squarelle oli kokoontunut yli tuhat ihmistä. Kuva: Marko Vuorinen

Yhdysvaltojen hallinto vetoaa karkotuspäätöksessään kylmän sodan aikaiseen, vuonna 1952 säädettyyn lakiin, jonka mukaan virassa oleva ulkoministeri voi omalla päätöksellään karkottaa maasta henkilön, mikäli tämän katsotaan olevan haitaksi Yhdysvaltojen ulkopoliittisille tavoitteille. Pidätykseen kriittisesti suhtautuvat pitävät tapausta merkittävänä puuttumisena laillisesti maassa olevan henkilön sananvapauteen. Sananvapaus on Yhdysvaltojen perustuslain ensimmäisen lisäyksen takaama ja lähes koskemattomana pidetty oikeus. Kriitikkojen mielestä on selvää, että tällä toimenpiteellä Donald Trumpin hallinto pyrkii luomaan pelotteen, jonka tavoitteena on hiljentää itseään vastustavat kansalaisryhmät.

Kaikkia tapauksia yhdistää se, että pidätettyä ei syytetä mistään rikoksesta.

Tiistaina 12. maaliskuuta pidettiin tapauksen ensimmäinen käsittely New Yorkin oikeustalolla. Vaikka moni yhdysvaltalainen on apaattisesti sulkenut silmänsä uuden hallituksen toimilta ja toivoo vain, ettei itse joudu niiden kohteeksi, pidätys sai monet havahtumaan. Oikeuskäsittely järjestettiin tavallisena arkiaamupäivänä, mutta silti oikeustalolle oli poliisin arvion mukaan saapunut yli tuhat ihmistä.

Puolilähikuva poliisirivistöstä.

Mielenosoituksen järjestäjät painottivat paikalle saapuneille, että kyseessä on rauhaomainen tuenilmaus. Poliisi suojasi tarkoin paikalle saapunutta vastamielenosoittajaa. Kuva: Marko Vuorinen

Kun pidätetyn juristit saapuivat noin tunnin kestäneen käsittelyn päätyttyä uutismedian ja yleisön eteen, paikalle kokoontuneet ottivat heidät vastaan raikuvin suosionosoituksin. Juristit vastasivat mikrofonimeren edessä lehdistön kysymyksiin ja lukivat mielenosoittajien paikalle tuoman äänentoiston avulla yleisölle tunteikkaan viestin pidätetyn vaimolta: “Aviomieheni kidnapattiin kotoamme. On häpeällistä, että hän on edelleen Yhdysvaltain hallinnon pidättämänä, vaikka hän ei ole tehnyt muuta kuin puolustanut maanmiestensä perusihmisoikeuksia. Vaadin, että hänet vapautetaan välittömästi ja palautetaan perheensä luo.”

Kuva mielenosoittajista puistossa.

Oikeuskäsittelyn päätyttyä tuenilmaus jatkui Washington Square Parkissa. Paikalla oli runsaasti mm. palestiinalaisten kansanmurhaa vastustavia New Yorkin ortodoksijuutalaisia. Kuva: Marko Vuorinen

Pian Mahmoud Khalilin pidätyksen jälkeen ympäri Yhdysvaltoja alkoi kantautua uutisia maahanmuuttopoliisin suorittamista pidätyksistä. Kaikkia tapauksia yhdistää se, että pidätettyä ei syytetä mistään rikoksesta, hän on osallistunut näkyvästi mielenosoituksiin ja että hän oleskelee Yhdysvalloissa opiskeluviisumin turvin. Pidätettyjen määrä on noussut nopeasti yli kolmensadan.

Mahmoud Khalilin tapaus etenee hitaasti oikeuskäsittelystä toiseen. Hänen tukenaan toimii joukko kokeneita ihmisoikeus- ja perustuslakijuristeja. Heille on selvää, että Khalilin pidätys on ennakkotapaus, joka tulee jättämään pysyvän jäljen Yhdysvaltain oikeusvaltion ja demokratian perustuksiin.

JK: Maahanmuuttoratkaisuja tekevä tuomari on päättänyt illalla Suomen aikaa 11.4., että Khalil voidaan karkottaa maasta sillä perusteella, että Khalilin toiminta aiheuttaa ”vakavasti haitallisia ulkopoliittisia seurauksia Yhdysvalloille”.