Navalnyi-dokumentti sai Oscarin!

Pokkaako Navalnyi -dokumentti Oscarin? Kyllä pokkasi! Alla Arja Alhon arvio.

Parhaana dokumenttina on ehdolla Daniel Roherin ohjaama dokumentti Navalnyista. Elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa vuosi sitten tammikuussa Sundancen elokuvafestivaalilla, jossa se herätti huomiota ja tuli palkituksikin. Mainetta on sittemmin kertynyt.

Roher on kolmekymppinen kanadalainen ja jo palkittu elokuvantekijä. Dokumentti kertoo venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä, selviämisestä ja paluusta Venäjälle, jossa hänet vangittiin. Roher kehottaa kaikkia katsomaan dokumentin siksi, että se pitää Navalnyin elossa.

Alun perin Roherin tarkoitus oli tehdä elokuva Wagner-joukoista mutta projekti ajautui vaikeuksiin. Bulgarialainen Christo Grozev, joka on tutkiva journalisti ja Bellingcatin toimitusjohtaja, ehdotti Roherille toista aihetta: Navalnyia. Bellingcat on tutkivan journalismin verkosto, joka on erikoistunut sotiin, rikoksiin ja ihmisoikeuskysymyksiin

Tärkeä henkilö dokumentin tiimissä on myös Shane Boris, yksi dokumentin tuottajista. Myös Fire of Love dokumentti, joka käsikirjoitus- ja tuottajaryhmään Boris kuuluu, on ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi. Elokuva kertoo ranskalaisista tulivuorten tutkijoista.

Boris on ollut mukana aiemmin myös muissa dokumenttielokuvien menestyksissä tuottajana, joista on pakko mainita.The edge of democracy muutaman vuoden takaa kertoo Brasilian polarisoituneesta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, joihin liittyvät Lula da Silvan ja hänen jälkeensä Dilma Roussefin presidenttiys ja jälkimmäisen erottaminen virastaan.

Lula joutui sittemmin nyt kumottujen korruptiosyyteiden vuoksi vankilaan mutta aloitti kolmannen presidenttikautensa viime vuonna. Äärioikeistoa edustanut sotilastaustainen Jair Bolsonaro puolestaan on entinen presidentti, jolle on vaikeaa myöntää tappionsa. Dokumentti alleviivaa demokraattisten instituutioiden merkitystä ja haavoittuvuutta. Ohjaaja Spike Lee sanoi esitellessään dokumentin, että se antaa näkökulman fasismiin, joka on jo globaalia.

Navalnyi on tärkeä venäläisille dokumentin tekijöiden mukaan. Ei siksi, että hän vastustaa Vladimir Putinia, vaan siksi, että hän puhuttelee venäläisiä paljastamalla instituutioihin ja valtaan pesiytynyttä korruptiota. Venäläiset tietävät, että korruptio rehottaa ja että se on totta.

Navalnyi-dokumentin ansio on, että se on ajankohtainen poliittinen dokumentti, jonka juonen käänteet ovat uskomattomia mutta silti järkyttävän tosia.

(Sen voi nähdä Suomessa HBO Maxista)