Puheenvuoro 13: Miten ay-liike kohtaa eri kansalaisuudet?

Metalliliiton jäsenistä tuhannet puhuvat äidinkielenään jotain muuta kuin suomea. Liitossa on 80 eri kansalaisuuden omaavia jäseniä. Jäsenyys merkitsee taloudellista turvaa ja parempia työolosuhteita.

Ahjo-lehti kertoo elokuun numerossaan bulgarialaisesta Stefan Petrovista, joka kävi  hitsauskurssin suomeksi osaamatta suomea. Häntä auttoi kuitenkin englannin kielen taito ja oma ammattitaito hitsaajana. Hän tunsi ennestään työprosesseja. Mutta järjestäytymisessä ammattiliittoon vaikutti Metalliliiton Kari Karjalainen, joka osasi venäjää ja puolaa.

Olkiluodon työmaan virallinen kieli on muuten englanti. Sekä puolalaiset että slovakialaiset muodostavat suurimmat työntekijäryhmät. Petrovin alihankintayrityksen työnjohdon kieli on kuitenkin venäjä.

Kiinasta  vuonna 2008 Suomeen tulleen Li Chuncain elämä on yksinäistä, vaikka töitä Lohjalla on piisannutkin joitakin lomautusjaksoja lukuunottamatta. Älypuhelimen kielenkääntäjästä on apua sekä töissä että muuten. Hän osaa jonkin verran suomea ja englantia oman äidinkielensä ohella.

Lin vaimo ja tytär ovat edelleen Kiinassa. Suomen maahanmuuttosäännökset edellyttävät, että Lin palkasta pitäisi jäädä käteen 2000 euroa verojen jälkeen. Liltä jää nyt noin 1800 euroa ja perhe on erossa toisistaan.