Puheenvuoro 14: Orjat kävelevät Eurooppaan itse
Tampereella kymmenen vuotta asunut Hassan Blasim ylitti Euroopan rajan rahattomana ja paperittomana. Kansainvälisesti palkitun kirjailijan mukaan monet pakenevat länsimaiden ruokkimia konflikteja.
Hassan Blasim itse lähti pakoon Irakista vuosituhannen vaihteessa. Saddam Husseinin hallitsema diktatuuri kävi vaaralliseksi nuorelle vihaiselle taiteilijalle, joka oli ohjannut Pohjois-Irakin kurdialueen oloja käsitelleen elokuvan.
– Päätin lähteä paratiisiin, Eurooppaan.
Hyväksikäytetyt siirtolaiset
Rahaton pakolainen päätyi Suomeen neljän vuoden pakomatkan jälkeen.
– Yritin ylittää Turkin ja Bulgarian rajan neljä kertaa. Kun bulgarialaissotilaat saavat ihmisiä kiinni metsässä, missä ei ole lakia tai kameroita, heistä tulee hyvin väkivaltaisia. He kiduttavat ja lyövät ihmisiä, sillä he haluavat pelotella heidät pysymään poissa.
Blasimin mukaan Euroopan unionin yritykset kiristää rajavalvontaa pahentavat tilannetta.
– Kun rajan ylitys käy vaikeammaksi, yhä useampi saa surmansa. Ylityksestä tulee kalliimpaa, mikä hyödyttää rikollisia.
Mafian lisäksi monet muutkin käyttävät paperittomia maahanmuuttajia hyväkseen.
– Ennen länsimaat toivat orjia merten takaa. Nyt orjat kävelevät Eurooppaan itse. Maahanmuuttajat tekevät pahimman paskatyön kapitalismissa. Se on orjuuden uusi muoto.
Yhteen kietoutuneet ongelmat
Ratkaisuja on olemassa, mutta Blasimin mukaan monet ongelmat ovat sidoksissa toisiinsa. Ihmiset pakenevat konflikteja, joita länsi tukee.
– En syytä Lähi-idän ongelmista vain imperialismia tai kapitalismia, mutta niillä on roolinsa. Jotta maahanmuuton ongelmat voisi ratkaista, kapitalismia tulisi muuttaa. Nyt Lähi-idässä on markkinat aseille. Irakilaisissa kylissä käytetään älypuhelimia, vaikka siellä ei ole edes puhdasta vettä. Irakissa taistellaan länsimaisilla aseilla.
Blasim ei ole kuitenkaan menettänyt toivoaan. Parempi koulutus auttaisi ratkaisemaan monia ongelmia.
– Demokratiaa ei rakennettu Euroopassa yhdessä yössä, oli sisällissotia ja maailmansodat. Nyt arabimaissa tehdään samoja virheitä. Meidän on opittava muilta: miten Pohjois-Irlannissa tai Etelä-Afrikassa ratkaistiin asiat. Mitä tapahtuu sisällissodan jälkeen Irakissa, kun kaikki väsyvät väkivaltaan?
Internet muutosvoimana
Hassan Blasim kirjoittaa arabiaksi, mutta hänen teoksiaan ei ole painettu kansiin yhdessäkään arabimaassa. Hän julkaisee tekstejään kuitenkin itse internetissä.
– Saan sähköpostia nuorilta arabiankielisiltä kirjoittajilta. Monet nuoret ovat aktiivisia internetissä, eikä vanhanaikainen kirjasensuuri ole enää mahdollista. Netissä keskustellaan paljon kulttuurista, uskonnon ongelmista ja ihmisoikeuksista arabiaksi. Asiat muuttuvat kyllä ennen pitkää.
Hassan Blasim keskustelee Sirpa Kähkösen kanssa sodan ja väkivallan vaikutuksista sekä pakolaisuudesta Ydin-lehden tilaisuudessa Helsingin kirjamessujen Aino-lavalla perjantaina 24. lokakuuta klo 11.
Kuva Simo Ortamo.