Puheenvuoro 18: Miksi Suomessa vangitaan lapsia?

Pelastakaa lapset ry:n kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen pohtii järjestön blogissa Suomeen tulevien turvapaikanhakijalasten puuttuvia oikeuksia. Hän osallistui joulukuun alussa Tukholmassa järjestön kansainväliseen kokoukseen.

”Jään kesken kokouksen pohtimaan, että mitä kertoisin maamme tilanteesta? Kertoisinko, että Suomessa turvapaikanhakijalapset otetaan ns. säilöön kuten vangit. Kertoisinko, että viime vuonna maassamme tehtiin perheenyhdistämisiä tasan yksi. En haluaisi paljastaa itseäni viisaammille, että meillä hyvinvointivaltiossa ilman huoltajaa maahan tulleet lapset jäävät yksin. Entä jos läväyttäisin lukeman, joka kertoisi, minkä verran maamme ottaa tällä hetkellä pakolaisia Syyriasta? Olisiko minulla selkeä vastaus siihen, miksi Suomen kunnat ovat haluttomia vastaanottamaan pakolaisia ja miksi valtio syyttää kuntia, kun kuitenkin valtio on yhtä kuin kunnat ja me?”

Kauppinen kirjoittaa tuntevansa voimattomuutta kuullessaan vaatimuksia kehitysavun leikkaamisesta ja seuratessaan lasten säilöönottoon liityvän lainsäädännön eduskuntakäsittelyä. Vaikka hallitusohjelman tavoitteena oli lopettaa ilman huoltajaa maahan tulevien turvapaikanhakijalasten säilöönotto, toisin näyttää käyvän.