Puheenvuoro 22: Voiko Syriza muuttaa Euroopan siirtolaispolitiikan?

Kreikan parlamenttivaalit tammikuun lopussa voittaneen Syriza-puolueen on vaikea viedä läpi muutoksia maan kireään maahanmuuttopolitiikkaan. Onnistuessaan puolue voisi kuitenkin muuttaa koko Euroopan unionin siirtolaispolitiikkaa humaanimpaan suuntaan. Näin arvioi kreikkalaisella The Press Project -sivustolla professori Behzad Yaghmaian.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet kovin sanoin Kreikan tähänastista siirtolaispolitiikkaa. Amnesty International on arvostellut erityisesti pakolaisten pikakäännytyksiä häpeällisiksi ja kansainvälisen lain vastaisiksi.

– Syriza asettuu vahvasti maahanmuuttajien demonisointia ja epädemokraattisia toimia kuten keskitysleiriä ja rajamuureja vastaan, ilmoitti puolueen siirtolaisuudesta vastaava johtaja Vasiliki Katrivanou heti vaalivoiton jälkeen. Puolue suunnittelee myös myöntävänsä Kreikan kansalaisuuden kaikille maassa syntyneille ja kasvaneille siirtolaisten jälkeläsille.

Siirtolaisten ja pakolaisten eliolosuhteita Kreikassa tutkineen Yaghmaianin mukaan tehtävä ei ole helppo. Monet puolueen tukijatkin kannattavat ankaraa siirtolaispolitiikkaa. Lisäksi Syrizan oikeistolainen hallituskumppani Itsenäiset kreikkalaiset on voimakkaan siirtolaisvastainen.

Euroopassa ongelmia aiheuttaa Syrizan tavoin leikkaustoimia vastustavat äärioikeistolaiset puolueet kuten Ranskan Front National. Ne tiukentaisivat siirtolaispolitiikkaa entisestään. Lisäksi monet perinteiset Euroopan puolueet vaativat Kreikkaa pikemminkin kiristämään vuotavia rajojaan.

Yaghmaianin mukaan Euroopan siirtolaisvastaisen politiikan kääntäminen olisi kuitenkin historiallinen teko ja auttaisi maanosaa lunastamaan velvollisuutensa maailman pakolaisille. Syrizan on taisteltava kahdella rintamalla vastustaessaan sekä leikkaus- että siirtolaispolitiikkaa.