Puheenvuoro 23: Paluumuuttajan Instagram-kuvat näyttävät toisenlaisen Mogadishun

ugasaada

Kanadasta Somaliaan palannut Ugaaso Abukar Boocow on noussut maailmanlaajuiseksi kuuluisuudeksi Instagram-kuvillaan ja videoillaan. Maan jälleenrakennusministeriössä työskentelvä 27-vuotias nainen esittelee niissä elämäänsä kaupungin kahviloissa ja hiekkarannoilla.

Abukar Boocowilla on kuvapalvelussa yli 50 000 seuraajaa. BBC Trending -sivuston videolla hän kertoo ajatuksistaan.

– Tavoitteenani on ehkä näyttää, että Mogadishussa on yhtä normaalia kuin muuallakin maailmassa. Monet hermoilevat sodan kokeneissa Afrikan maissa käymistä, Abukar Boocow kertoi BBC:lle.

– En tunne olevani etuoikeutettu. Monet meistä Somaliaan palanneista olemme täällä, koska haluamme elää täällä, emme elääksemme yltäkylläisesti.

Abukar Boocow pitää sukupuolten välistä epätasa-arvoa vakavana ongelmana Somaliassa.

– Suurin ongelma on, että ihmiset sanovat, ettet voi tehdä joitain asioita, koska olet nainen. Sen pitäisi olla suuri nautinto todistaa heidän olevan väärässä. Monet sanovat, etten voi tehdä sitä, tätä tai tuota, koska olen naimisissa. Olen naimsissa, mutta en raajarikko, Abukar Boocow sanoo BBC:n haastattelussa.

Abukar Boocow perusti Instagra-tilinsä alun perin ollakseen yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa Kanadassa. Le Monde -lehdelle Abukar Boocow puhui sosiaalisen median mahdollisuuksista.

– Mielestäni kuvaa Afrikasta on esitetty enimmäkseen ei-afrikkalaisten välityksellä varsinkin mediassa. Heidän näkemyksensä on puolueellinen ja toisinaan alentuva. Haluan näyttää maailmalle sen Afrikan, jonka minä näen. Vaikka maani on sodan häivittämä, sillä on hyvin lupaava tulevaisuus. Elämme ajassa, jossa sosiaaliset mediat ovat luotettavia tiedonlähteitä. Se on välitöntä! Hyödynnän sitä nostamalla humaanin ja kevyen näkökulman Somaliasta arvoonsa.

Suomessa Ugaaso Abukar Boocowin Instagram-tilistä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.