Puheenvuoro 49: Voimakas turvapaikanhaun lisäys EU:hun realisoituu Suomeenkin

Vaalipuheissa on varsin maltillisesti puhuttu turvapaikkaperusteisesta maahanmuutosta. Puolueet ovat kiitettävän yksimielisiä että hädänalaisia tulee auttaa, eivätkä edes Perussuomalaiset ole laskemassa pakolaiskiintiöitä

Pakolaiskiintiöitä merkittävämpi kysymys on kuitenkin spontaanin turvapaikanhaun poikkeuksellinen lisääntyminen Eurooppaan juuri nyt. Euroopan turvapaikkatukiviraston EASOn mukaan pelkästään vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä Eurooppaan tuli 188.395 turvapaikanhakijaa, mikä on vuoden 2008 jälkeen uusi ennätys, ja esimerkiksi kaksi kertaa enemmän kuin samalla neljänneksellä vuonna 2011.

Tulevalla vaalikaudella on ilmeistä, että tämä lisääntyminen tulee lisäämään turvapaikanhakua Suomeenkin. Erityisen hyvin Suomessa on valmistauduttava Lähi-idästä lisääntyvään turvapaikanhakuun. Yli neljäsosa 188.395 turvapaikanhakijasta EU:hun vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä oli Lähi-idästä.

Spontaani turvapaikanhaku Syyriasta EUhun lisääntyi 76% verrattuna edelliseen neljännekseen, ja Irakista peräti 95%. ISILin toiminta on ilmeinen syy, mutta on huomattava myös shiojen ja sunnien vastakkainasettelu muilla alueilla. Syyriasta tulee Suomeen jo kiintiöpakolaisiakin, ja Irak on Suomessa ollut perinteinen lähtömaa.

Lähi-Idän ja Ukrainan ollessa mediassa esillä ei ole kuitenkaan syytä unohtaa Afrikasta tulevaa turvapaikanhakua. Uponneet veneet Lampedusan ja Maltan ympärillä ovat jo turruttavaa arkipäivää. Pelkästään vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä 5653 nigerialaista haki turvapaikkaa Euroopasta, ja Somaliastakin yli 5000. Molemmat ovat perinteisiä turvapaikanhakumaita Suomeen.

Vielä ei Suomessa turvapaikanhakupiikkiä ole nähty, vaikka viime vuoden viimeisessä neljänneksessä oli Suomen osalta edellisen vuoden samaan aikaan verrattuna jo 39 prosentin nousua. Tulevan hallituksen on kuitenkin huomioitava spontaanin turvapaikanhaun lisääntyminen lähiaikoina laskelmissaan. Virrat ovat pitkälti ennakoimattomia, mutta Euroopan suunta on nyt selkeä: turvapaikanhaku lisääntyy tällä hetkellä voimakkaasti.

 

Kirjoittaja Arno Tanner on väestötieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Kuva Rodeo,