Puheenvuoro 51: Yhdessä terrorismia vastaan

Muslimiyhteisön omasta aloitteesta järjestettiin juuri ennen Suomen eduskuntavaaleja 18.4. Senaatintorilla tapahtuma, jonka keskeinen viesti oli, ettei väkivaltaan ja vihaan perustuville näkemyksille haluta antaa tilaa ja että muslimiyhteisö haluaa olla osa suomalaista yhteiskuntaa. Aloitteentekijä oli irakilainen Kulttuurifoorumi, jonka puheenjohtaja on tutkija Haider Al-Hello.

Halu elää turvallisessa ympäristössä yhdistää. Tapahtumassa kuultiin vaikuttava Koraanin resitaatio, jonka esitti  Fahim Hasan Resalatista, islamilaisesta yhdyskunnasta. Myös Suomen islamilaisen neuvoston puhemies Mohamed Ahmedani voimien yhdistämisestä terroristisen toiminnan ehkäisemiseksi kuten myös Modar Al-Hilu.

Tapahtumaa tervehtivät paitsi ulkoministeri Erkki Tuomioja, sisäministeri Päivi Räsänen, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen myös useat eduskuntapuolueiden edustajat kuten Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola, RKP:n Eva Biaudet, Keskustan Paula Lehtomäki, Vihreiden Johanna Sumuvuori, Vasemmistoliiton Silvia Modig ja sosialidemokraaattien Nasima Razmyar.

Ukoministeri Erkki Tuomioja sanoi:

”Maailma on peruuttamattomasti kasvanut yhteen, niin hyvässä kuin pahassa. Tähän maailmaan kuuluu myös se, että erilaiset kulttuurit, uskonnot, kansalliset ja muut ryhmät eivät voi enää eristäytyä omiin oloihinsa eivätkä yksin määritellä elämisen sääntöjä.

Meidän kaikkien on tultava toimeen erilaisten etnisten taustojen, kulttuurien  ja uskontojen kanssa myös omissa maissamme. Se edellyttää ymmärtämistä, suvaitsevaisuutta ja sivistynyttä suhtautumista erilaisuuteen niin kauan kun se ei loukkaa toisten oikeuksia tai saata heitä vaaraan. Vihapuhetta ei tarvitse eikä pidä sietää, sillä siitä on aina vain lyhyt askel vihatekoihin.”