Puheenvuoro 52: Latinalaisen Amerikan muuttoliikkeet kohdistuvat entistä useammille alueille ja maihin
Niin Meksikossa kuin yleisimminkin Latinalaisessa Amerikassa, muuttoliikkeet eivät ole enää entisen kaltaisia. Yhdysvallat ei houkuttele samoin kuin aikaisimpina vuosina. Paine Meksikosta Yhdysvaltoihin on laantunut tiukan rajavalvonnan ja monien vaaratekijöiden vuoksi. Rajalla tapahtuneet laittomat maahanmuuton kiinniotot laskivat vuonna 2011 alhaisimmalle tasolle sitten vuoden 1972. Monet tutkijat arvelevat, että laittoman siirtolaisuuden aikakausi alkaa olla ohi.
Meksikolaiset esimerkiksi eivät enää yritä Yhdysvaltoihin eivätkä edes maan pääkaupunkiin Mexico Cityyn. Muuttoliikkeet suuntautuvat pienempiin ja turvallisempiin kaupunkeihin kuten Méridaan, Oaxaca Cityyn ja Queréteroon. Monet kaupungit ovat paisuneet liian nopeasti ja niissä on ongelmia.
Perinteisesti Guatemalasta, El Salvadorista ja Perusta on lähdetty liikkeelle kohti pohjoista. Nyt kuitenkin monet guatemalalaiset asettuvat Meksikoon sen sijaan, että he jatkaisivat Yhdysvaltoihin.
Etelässä Chilen, Argentiinan ja Brasilian vetovoima on myös kasvanut. Kansainvälisen muuttoliikkeitä tutkivan järjestön mukaan bolivialaisten määrä on noussut vuodesta 2001 48 prosenttia Argentiinassa (345 000). Samaan aikaan Paraguaysta ja Perusta lähteneiden määrä on kasvanut sitäkin enemmän.
Muuttoliikkeet muovaavat mannerta. Kompassi ei enää osoita pelkästään pohjoiseen. Samalla myös eri maista on raportoitu vakavia ongelmia. Chilestä on ollut esimerkiksi paljon laittomien siirtolaisten hyväksikäyttötapauksia.
Vapaa kauppa on vaikuttanut muuttoliikkeiden suuntaan. Monissa Latinalaisen Amerikan maissa ollaankin maahanmuuttoa koskevan lainsäädännöin kehittämisen edessä. Työpaikkojen luomisen paineet ovat myös kovat. Uudet tulijat valittavat maksavansa kyllä veroja mutta saavansa vain vähän vastineeksi. Näin erityisesti Meksikossa.